Klachten en Behandeling

Het is een zeldzaamheid, voeten zonder enige klachten. Als je alles eens op een rijtje zet wat u allemaal wel niet voor kwalen aan uw voeten kunt krijgen, dan zijn we nog wel even bezig.

 

Onze voeten vormen een ingenieus en onmisbaar bewegingsapparaat. De voeten dragen ons hele lichaam, jaren lang. Onze voeten zetten we iedere dag gemiddeld zo'n 10.000 keer neer. Dat betekent dat iemand die 70 jaar is, er al zo'n 4 rondjes rond de aarde op heeft zitten. Dankzij je voeten heb je een grenzeloos bewegingsvermogen. Wil je dit zo houden dan moet je ze met respect behandelen. Je leven lang zal je gezondheid profiteren van de extra zorg die je aan je voeten besteedt. Als voeten niet van jongs af aan goed worden behandeld dan gaan ze een keer - ergens onderweg -protesteren.

Problemen van uw voeten, enkels, knieën, heupen en zelfs rugklachten staan vaak in verband met de stand van uw voeten. Om u te adviseren en te helpen werkt Liesbeth's Pedicuresalon nauw samen met een Podotherapeut.

Liesbeth's Pedicuresalon Oudewater heeft alles in huis om uw voeten de nodige aandacht te geven.

'

Hier onder volgt een overzicht van de meest voorkomende kwalen:

 

Eelt

 

Eeltvorming

 

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Personen die veel tillen of zwaar werk met de handen verrichten hebben -als natuurlijke bescherming- eelt aan de handen. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten.

 

Eelt aan de voeten als bescherming

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: 'drukpunten.'

 

Overtollig eelt aan de voeten

Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd.

 

Eelt door verkeerd schoeisel

Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen.

 

Bezoek de ProVoet Pedicure!

Heeft u last van overmatig eelt dan adviseren wij u een ProVoet Pedicure te bezoeken. Deze zorgt niet alleen voor het eenvoudig verwijderen van overtollig eelt, waardoor u weer op 'wolken' loopt, maar die kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel preventieve maatregelen adviseren.

 

bron: ProVoet

 

 

Likdoorn

 

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het stukje eelt groeit in de vorm van een piramide waarbij het puntje van die peramide op een zenuw kan drukken. Vandaar dat de likdoorn erg pijnlijk kan zijn. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Wel kunnen er bloedvaten in de likdoorn ontstaan. Dit maakt het moeilijker om de likdoorn te verwijderen, vanaf het moment dat zo'n bloedvat geraakt wordt is het moeilijk om goed te zien waar er nog eelt zit.

Ontstaat de likdoorn doordat u verkeerd schoeisel draagt, dan kan ik schoenadvies geven. Ontstaat de likdoorn door druk van de andere tenen (de likdoorn zit dan tussen de tenen in) dan is het mogelijk een antidrukmiddel te maken waardoor de druk zoveel mogelijk verdeeld kan worden.

 

bron: ProVoet

 

 

Ingroeiende/Ingegroeide teennagels

 

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Ik geef u advies om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien, en laten zien wat ik voor u kan betekenen om snel van de pijn te worden verlost.

 

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenenl, het verkeerd - te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

 

Verkeerd knippen

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen.

Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

 

Verloop

In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

 

Behandeling

U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen. Verder zijn er diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.

 

Voorkomen beter dan genezen

Dit gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen:

knip teennagels altijd recht en niet te kort

knip nooit hoekjes van de teennagel rond af

vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels

draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte

heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te reguleren.

 

Niet wachten

Tenslotte adviseer ik u om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

 

 

 

Kloven

 

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.

 

Waar komen kloven voor?

Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Aan de tenen door een verweekte huid.

 

Vochtige kloven tussen of onder de tenen

Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met door de arts voorgeschreven medicamenten. Daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.

 

Droge kloven aan de hiel

Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.

 

Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen?

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen. Bij misvorming van de tenen kan de pedicure antidrukmiddelen of orthesen aanbrengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.

Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.

Na deze behandeling zal uw pedicure u advies en richtlijnen geven om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

 

bron: ProVoet

 

 

Blaren

 

Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming.

 

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Het is van groot belang voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie dat de blaar gedurende die eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Een blaar geneest nog sneller als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen wordt het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmet. Vervolgens maakt men aan de zijkanten een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en drukt men het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg ervoor dat al het vocht afloopt en het ‘blaardak’ verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie ontstaat. Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas). In de meeste gevallen kan men daarna gewoon weer verder lopen of sporten.

 

Voorkom blaren

Vooral in het begin van het seizoen treden blaren op, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving was blootgesteld. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijvoorbeeld hecht pleister (dus zonder verbandgaas). De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid. Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten.

 

Advies

Uw pedicure kan in ieder geval de voeten in goede conditie houden, mogelijke problemen voorkomen of tijdig signaleren en adviseren over de aanschaf van de juiste sportschoenen.

 

bron: ProVoet

 

 

 

Droge huid

 

Droge of extreem droge voeten is een veel voorkomend probleem. Ongeveer één op de drie mensen heeft er last van. Op hogere leeftijd heeft zelfs 60% last van droge voeten.

 

Bij (extreem) droge voeten is de huid ruw, schilferig en gevoelig. De huid jeukt, trekt, spant en is overgevoelig op plekjes waar snel vouwen en kloven komen. Dit wijst er duidelijk op dat de natuurlijke beschermlaag van de huid is verdwenen of in ieder geval niet meer naar behoren functioneert. Deze natuurlijke beschermlaag wordt voornamelijk gevormd door de talgkliertjes. Samen met het water uit de zweetkliertjes vormt het een soort emulsie. Door de combinatie van talg, zweet en organische zuren heeft dit laagje ook een belangrijke anti-bacteriële en anti-schimmel werking. De groei van ziektekiemen zal op een goed gehydrateerde huid geremd worden.

 

Wat zijn de oorzaken van een droge voet-huid?

Een droge huid kan worden veroorzaakt door een groot aantal aangeboren oorzaken zoals hormoonschommelingen, ziektes als psoriasis of diabetes. Er zijn ook veel externe invloeden op de vochthuishouding: hitte, kou, vocht, agressieve reinigingsmiddelen, chemotherapie of straling.

Met name in de winter heeft de huid moeite met de relatief lage luchtvochtigheid in de atmosfeer, de droge centrale verwarming en de kou. Ook in de zomer kunnen klachten ontstaan, omdat zon en airconditioning een negatieve invloed hebben. Het kan ook zijn dat een droge huid veroorzaakt wordt door eczeem, dan kan je het best even naar de huisarts gaan.

 

Behandeling van de droge huid

De verzorging van een droge huid kost veel tijd en duurt soms levenslang. De huid moet iedere dag worden ingesmeerd met een goede verzorgende voetcrème. Het beste moment is voor het slapen gaan of direct na het douchen. Meestal zie je al na een paar dagen verbetering. De huid is minder schilferig, jeukt minder en is soepeler.

 

Ureum voor de extreem droge voet-huid. Voor de extreem droge voet-huid kan het best een crème gebruikt worden met het bestanddeel ureum erin. Klinische studies hebben aangetoond dat ureumtekort in de huid een belangrijke oorzaak is van een droge huid. Ureum heeft een effectieve waterbindende functie. Daarnaast onderdrukt ureum de toename van huidcellen, helpt tegen jeuk, sluit de huid af, werkt anti-bacteriële en verhoogt de elasticiteit. Ureum voorkomt ten slotte het dikker worden van de huid en is juist daarom zo goed voor voeten.

 

Naast vocht toevoegen, moet ook voorkomen worden dat de huid uitdroogt. Dat betekent goed beschermen tegen kou en temperatuurswisseling en zeepvrije reinigingsproducten gebruiken.

Een keer per week scrubben helpt om de dode huidcellen versneld te verwijderen en simuleert de celvernieuwing.

 

Verzorging van de voethuid

Om de voethuid in een goede conditie te houden is het van belang deze regelmatig in te smeren met een speciale voetcrème. Alle eigenschappen van de goed verzorgende voetcreme met ureum zitten in Hypogeen. De voetcreme die in de praktijk wordt gebruikt en vanuit de praktijk wordt geadviseerd en tevens wordt verkocht, betreft het merk "Laufwunder". Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de pagina Voet verzorgende Producten. Hier treft u een overzicht met de producten die ik zelf in de salon gebruik en die ik tevens voor eigen gebruik aanbied.

 

bron: ProVoet

 

 

Wratten

 

Wat zijn wratten?

Gewone wratten zijn harde, eeltige plekken en tumortjes veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s). Ze komen zeer algemeen voor en zijn volledig goedaardig.

 

Wie krijgt wratten?

Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat opengekrabt is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de ‘patient’ zelf andere huiddelen geinfecteerd. Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen (bv. patienten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.

 

Hoe lang blijven wratten bestaan?

Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 2 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.

Omdat wratten besmettelijk zijn is het altijd verstandig om een wrat te behandelen. Zo voorkomt u dat uw hele gezin wratten ontwikkelt. Bij het constateren zal ik, na beoordeling hiervan, de wrat zelf behandelen, of waar nodig een doorversturing naar de huisarts aanbevelen.

 

bron: ProVoet

 

 

Schimmelnagels

 

Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’ Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen.

Hoe herkent u een schimmelnagel?

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen, zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

 

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe kunt u schimmelnagels voorkomen?

 

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

• Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep.

• Droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen.

• Draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal als wol of katoen.

• Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.

• Trek elke dag schone sokken aan.

• Draag zoveel mogelijk open schoenen.

• Kies liefst voor schoenen van echt leer.

• Verwissel na het passen van nieuwe schoenen van sokken.

• Wissel regelmatig van schoenen, draag schoenen niet te lang achter elkaar.

• Desinfecteer schoenen en sokken met een schimmelwerend middel.

• Draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s.

Behandeling

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel zes tot twaalf maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden.

 

Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een ProVoet pedicure is van belang. Zij kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

 

 

Een geruststelling tot slot

Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.

 

bron: ProVoet

 

 

 

Diabetische voetverzorging

 

Diabetes en uw pedicure

 

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt. Het is een veelvoorkomende ziekte die aangeboren kan zijn maar ook een ouderdomsvorm heeft. Veel mensen weten niet eens dat ze diabeet zijn en niet zelden wordt bij toeval door een pedicure ontdekt dat iemand Diabetes heeft doordat een wondje aan de voet niet geneest.

Het is heel erg belangrijk de bloedsuikerspiegel zo in te stellen dat deze binnen bepaalde grenzen blijft. Hierdoor kunnen complicaties worden voorkomen of uitgesteld. het stabiel houden van de suikerwaarden kan door een dieet, met of zonder tabletten of insuline. Een goed ingestelde diabetes is daarom van zeer groot belang.

Door de wisselende suikerwaarde in het bloed bij diabeten wordt er veel gevraagd van de slagaders en aders. Vooral de bloedtoevoer in de voeten heeft het zwaar zodat er vaakt specefieke ziektebeelden ontstaan zoals:

 

Angiopathie:

•Een bloedvatafwijkingen die leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd. Als gevolg van de verminderde bloedtoevoer zal de kans op infecties vergroten en zal een wondje minder snel genezen. Dit kan in een ernstig geval zelfs leiden tot verlies van tenen of zelfs een deel van de voet.

 

Neuropathie:

•Dit zijn complicaties aan de zenuwbanen, waarbij de gevoelszin vermindert met name in de voeten en onderbenen. Men heeft vaak een doof gevoel in de voeten (het gevoel op watten te lopen). Ook kan een wond minder snel worden opgemerkt omdat men deze niet op tijd kan waarnemen. Men voelt geen pijn. Men krijgt een droge, dunne huid door de verminderde werking van zweetklieren. Hierdoor kunnen er ook eerder wondjes ontstaan.

Bij aantasting van de zenuwen in de voet kan er een afwijkende voetstand of instabiel looppatroon ontstaan. De kans op overdrukplekken/klachten op de tenen, onder de voet, hiel en enkel wordt groter.

 

Ulceratie (wondvorming):

•is veel voorkomend bij de diabetische voet en moet nauwkeurig behandeld en gezien worden door een podotherapeut om amputaties te voorkomen. Slecht zittende schoenen, maar zelfs naadjes van sokken kunnen wondjes creëren die niet gevoeld worden door iemand bij wie het oppervlakkige gevoel verminderd is. Een podotherapeut kan u voorlichten over hoe wondjes te voorkomen zijn en hoe ze behandeld moeten worden. Er is veel beweging in de markt van wondgenezing bij ulcera (wonden) bij de diabetische voet. Steeds weer worden er nieuwe verbandmiddelen vervaardigd die de genezing ten goede komen. De podotherapeut is van deze ontwikkelingen op de hoogte. Zeer belangrijk bij de wondgenezing is het regelmatig verwijderen van overtollig eelt ter plaatse van de wond.

 

"Om als diabeet de huid goed te verzorgen, kunt u gebruik maken van de voet- en beencrème van Laufwunder. Deze creme is speciaal ontwikkeld voor de diabetische huid en is allergeen vrij zodat de crème ook geschikt is voor de meest gevoelige huid.

Naast de gewone pedicure behandeling wordt er extra gelet op wondjes aan de voet of op standsafwijkingen en wordt u, als er bijzonderheden worden gevonden doorverwezen naar uw huisarts. Daarnaast ontvangt u schoen adviezen tijdens uw behandeling als dat nodig is."

 

 

bron: ProVoet

 

 

Copyright © All Rights Reserved: Arnold Kreijfelt